« Spaarrente gaat omhoog, maar reken je niet rijk

Gepubliceerd op 06-12-2022

Slapend rijk worden

Slapend rijk worden. Het kan weer vanaf vandaag. Verschillende banken onder wie Rabobank, ABN Amro, ING en SNS verhogen de spaarrente. Niet meteen dromen van een luxe villa met zwembad en butler. Het gaat namelijk vanaf nul of bijna nul naar 0,25 procent. Op jaarbasis levert dat 25 euro op voor mensen met een spaartegoed van 10.000 euro. En dat is een schijntje, als je rekening houdt met de hoge inflatie van het afgelopen jaar.De hoeveelheid rente die banken geven, is afhankelijk van de rente die ze krijgen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Tot halverwege dit jaar waren de rentetarieven nul of zelfs negatief. Ook heeft de ECB jarenlang duizenden miljarden in de economie gepompt door het opkopen van leningen. Dat deed de ECB juist om de inflatie aan te wakkeren, die lange tijd eigenlijk te laag was naar de smaak van de ECB. 

Ander beleid

De inflatie is nu juist sky high, tijd voor een ander beleid. In juli verhoogde de centrale bank voor het eerst in meer dan 10 jaar de rente. In september ging er nog een schepje bovenop en in oktober weer. En dus kondigden de diverse spaarbanken al renteverhogingen aan, die per 1 december ingaan.

Zie hieronder een overzicht:

1. Renault Bank
Spaarrekening 1%
2. BigBank
Flexibel Sparen 1%
3. Klarna
Spaarrekening 0,95%
4. Nordax Bank
Spaarrekening 0,9%
5. Lloyds Bank

Spaarrekening 0,75%
6. Open Bank
Open Spaarrekening 0,75%
7. Anadolubank
Alfa Slimmer Sparen 0,7%
8. Leaseplan Bank
Flexibel Sparen 0,5%

Bron: RTL Nieuws