« Topfunctie ontkomt niet aan de grote vertrekgolf: veel meer nieuwe ceo's»

Gepubliceerd op 07-07-2022

Het zijn niet alleen de reguliere werknemers die dit jaar opvallend vaak hun baan opzeggen. Ook het verloop van topmannen en - vrouwen van grote bedrijven is groot.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Amerikaanse wervingsbureau Heidrick & Struggles jaarlijks doet onder 1.095 ceo's bij de grootste beursgenoteerde bedrijven in 24 landen, waaronder de VS, China en Europese landen waaronder Nederland.

Verloop piekt

In de eerste helft van het jaar piekte het verloop van de chief executive officer: 103 bedrijven stelden een nieuwe eindverantwoordelijke binnen hun bestuur aan, tegenover 49 in de zes maanden ervoor.

Daarmee lijkt het erop dat ook ceo's niet immuun zijn voor een fenomeen dat in Amerika The Great Resignation of The Big Quit wordt genoemd en waarbij ruim elf miljoen mensen uit eigen beweging hun baan opzegden in de eerste zes maanden van 2021.

Nieuwe levensstijl

Vermoed wordt dat de coronapandemie veel mensen heeft aangezet tot een nieuwe baan of levensstijl. Iets wat in Nederland vooralsnog veel minder gebeurt: de Nederlandse arbeidsmarkt beweegt op het moment veel minder doordat mensen hier nog voorzichtig zijn.

De topfunctie binnen grote bedrijven ziet er, net als zoveel andere banen, anders uit door de snelle veranderingen die de afgelopen achttien maanden hebben plaatsgevonden, concluderen de onderzoekers. 

Eindeloos vergaderen

"Veel ceo's hoefden niet zo veel te reizen", zegt Jeff Sanders, een van de onderzoekers, in een interview met Reuters. Waar dit juist energie bespaarde, was het vele thuiswerken en vooral eindeloos virtueel vergaderen en communiceren net als voor hun werknemers vooral 'uitputtend'.

De veranderingen in de top van bedrijven wordt overigens niet alleen maar veroorzaakt door zelfgekozen ontslag. De meeste van de onderzochte bedrijven hielden hun leider vorig jaar te midden van de coronacrisis op hun post, maar sinds de vaccins voor verlichting zorgen, voelen bedrijven zich stabiel genoeg om een nieuwe topman of -vrouw te zoeken. 

"Veel mensen hebben hun pensioen uitgesteld."

"Onze overtuiging is dat het aantal baanwisselingen de komende tijd jaar alleen maar sneller zal gaan omdat mensen hun pensioen hebben uitgesteld", aldus Sanders.

Daarbij lijkt het gebrek aan fysieke ontmoetingen een voordeeltje voor de sollicitanten die al in dienst waren: bijna tweederde van de nieuwe ceo's was een interne kandidaat, tegenover iets meer dan de helft in dezelfde periode vorig jaar.

Diversiteit blijft achter

Voor veel meer diversiteit lijkt de verschuiving aan de top van de onderzochte bedrijven niet te zorgen. 13 procent van de nieuwe ceo's van afgelopen half jaar was een vrouw, tegenover 6 procent in het half jaar ervoor.

Daarnaast blijkt van de ceo's van de Fortune-ranglijst van honderd Amerikaanse bedrijven met de grootste omzet 3 procent zwart, 4 procent Spaans of latino, 4 procent Aziatisch en 1 procent afkomstig uit het Midden-Oosten. Dat is veel minder dan het aandeel van deze bevolkingsgroepen in de Amerikaanse bevolking.

Bron: RTL Nieuws